Flaskelam, hvad gør jeg?

Et flaskelam er et lam, som ikke får mælk fra et moderfår, og derfor skal have mælk fra en flaske.

Råmælk eller råmælkserstatning ...

Nyfødte lam skal have råmælk indenfor de første seks timer. Råmælk kan være rigtig fåremælk udmalket umiddelbart efter læmning eller det kan være en råmælkserstatning, der købes i form af et pulver som fx Agromix's Globigen Colostrum.

Råmælken gives med sutteflaske eller sonde. Sonde bør kun anvendes ganske få gange, da lammet har brug for at synke sin føde og derved føre spyt ned i vommen, så vommen får den rette pH-værdi. Lammene fodres fire gange i døgnet - hver sjette time - eller oftere.

Et flaskelam skal have 200 ml råmælkserstatning pr. kg legemsvægt det første døgn - fordelt over mindst fire fodringer!

Eksempel: Et nyfødt lam på 4 kg skal dermed have 800 ml råmælk i løbet af det første døgn, svarende til fire daglige fodringer á 200 ml råmælk!

Til én fodring på 200 ml råmælkserstatning kan du bruge Agromix's breve med Globigen Colostrum. Hvert brev indeholder 20 gram råmælkserstatning, der blandes med 200 ml varmt vand (max 40 gr), og dermed passer præcist til én fodring på 200 ml råmælk. Har du seks flaskelam eller flere, er det mere økonomisk at købe vores bøtter med Globigen Colostrum.

Finder du lammet afkølet på marken, tager du lammets temperatur. Er temperaturen lavere end 37.5 grader, skal lammet »varmes« op til 37.5 grader, inden den første råmælk tildeles!

Ny viden viser, at lam og kid har gavn af colostrum/råmælkserstatning både på dag 1 og dag 2. Der kan således være en fordel i at give råmælkserstatning til de moderløse lam til og med dag 2, og starte med mælkeerstatning fra dag 3.

Mælkeerstatning ...

Fra dag 3 er flaskelammet klar til at begynde på en mælkeerstatning. Der har været tradition for at starte med mælkeerstatning allerede fra dag 2. Som nævnt ovenfor, peger ny viden imidlertid på, at lam og kid har gavn af råmælkserstatning til og med dag 2.

Brug en mælkeerstatning baseret på mindst 50% skummet mælkepulver, fx Brio Mælkeerstatning. Blandingsforholdet på Brio Mælkeerstatning er 200 gram mælkepulver til 800 ml liter varmt vand (ca. 43°C). Pisk godt. Giver ca. 1.1 liter mælk.

Lammet skal have 200 ml pr. kg legemsvægt pr. døgn - fordelt over mindst fire fodringer.

Eksempel: Et lam på 4 kg. skal dermed have 800 ml mælkeerstatning pr. døgn, svarende til fire daglige fodringer á 200 ml mælkeerstatning!

En standard sutteflaske indeholder 500 ml. Mælketildelingen stiger i løbet af de første dage og uger i takt med stigende drikkelyst og stigende legemsvægt. Vej flaskelammene jævnligt for at sikre optimal fodring.

Efter 5-6 levedøgn tilbydes lammene kraftfoder.

Fravænning fra mælkeerstatningen ...

Der findes mange vejledninger om, hvornår et flaskelam kan fravænnes mælkeerstatningen. Lammene kan fravænnes mælken efter 30 dage og en vægt på 10-12 kg. Vil man have stærke, flotte flaskelam, der er slagteklare samtidigt med de øvrige lam, bør flaskelammene imidlertid få deres mælkeerstatning lige så længe, som de øvrige lam drikker mælk. Efter denne model fravænnes flaskelammene i en alder af 3-3,5 måned og en vægt på minimum 20 kg. Inden fravænning skal flaskelammene dog indtage andre foderemner sideløbende med mælken.

Husk endvidere at succes kun opnås ved god hygiejne. Skold derfor flasker og sutter efter brug.

Agromix produkter til fodring af flaskelam:
· Globigen Colostrum (Råmælkserstatning i breve)
· Globigen Colostrum (Råmælkserstatning i bøtter)
· Brio Mælkeerstatning (Mælkeerstatning)

Agromix ernæringtilskud til alle lam:
· Chevivit E-Selen